Noile case de marcat cu jurnal electronic 2018: obligativitate, termene, amenzi, exceptii

Noile case de marcat cu jurnal electronic devin obligatorii de anul acesta pentru majoritatea comerciantilor din Romania

Imagini pentru casele de marcat cu jurnal electronic

Obligativitate:

Din vara acestui an, operatorii economici trebuie să folosească numai aparate de marcat cu jurnal electronic. Pana si birourile notariale care folosesc aparate de marcat cu jurnal tiparit trebuie sa treacă la noile tipuri de aparate, respectiv cele cu jurnal electronic.

 

Ce trebuie avut in vedere?

Firmele care folosesc astfel de aparate sunt obligate să transmită Fiscului lunar anumite date, cum ar fi cele din bonul fiscal sau informatii referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal. Obligatia trebuie indeplinita pana la data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare.

Termene:

De la 1 iunie 2018, marii contribuabili și contribuabilii mijlocii trebuie sa foloseasca numai aparate de marcat cu jurnal electronic. De la 1 august 2018, obligatia se aplica si contribuabililor mici.

In altă ordine de idei, toate casele de marcat folosite de firme in Romania urmeaza sa figureze intr-un registru national de evidenta.

Amenzi:

Concret, Guvernul nu s-a atins de termenele-limita ale calendarului inlocuirii caselor de marcat. Sanctiunile usturatoare ce vor putea fi aplicate firmelor planeaza asupra a doua termene, respectiv: amenzile pentru neinlocuirea caselor de marcat se vor putea aplica abia de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și mijlocii, și de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici.

Conform reglementarilor in vigoare, amenzile pentru nerespectarea calendarului inlocuirii caselor de marcat vor fi cuprinse intre 8.000 si 10.000 de lei. In plus, firmelor le vor fi confiscate sumele nejustificate si li se va suspenda activitatea pana-si schimba casele de marcat si achită amenzile.

Exceptii de la dotare:

Exceptiile de la dotarea cu case de marcat cu jurnal electronic se regasesc in OUG 28/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 2.

Exemple de exceptii:  vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati; comertul ocazional cu produse agricole din productie proprie; transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul; activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;  vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult; alte activitati pentru care nu este obligatorie casa de marcat cu jurnal electronic.

 

Fii la curent cu toate modificarile legislative care iti afecteaza compania sau activitatea profesionala!

Aboneaza-te la blog-ul nostru!

Pentru orice problema din domeniul fiscal, financiar-contabil, salarizare sau orice alta problema intampinata si care va pune bete in roate, alege sa apelezi la noi!

Expert Controlcea mai buna alegere! 

Alege sa colaborezi cu profesionisti!

Apeleaza la noi!

Succesul tau e datoria noastra!Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *