FISCUL inventeaza ”RISCUL FISCAL” ca sa poate veni mai repede in controlul de fond la societati!

Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu notiunea de „RISC FISCAL” ExpertControl va poate spune cu certitudine ca este o gaselnita a inspectorilor fiscali A.N.A.F. de a veni, in aceasta perioada, la agentii economici cu neconcordante in special in declaratia „394” si foarte rar in deconturile de TVA – declaratia „300”.

 Declaratia „394” este de altfel o declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national conform OPANAF 2264/2016 care de altfel se poate modifica ori de cate ori este nevoie si mai mult decat atat Deciziile Curtii Europene de Justitie au aratat ca numai reprezinta un element important prin care nu se da dreptul de deducere al TVA sau care poate sa duca la intocmirea de dosare penale.

De ce apar neconcordante in declaratia „394” si apare „RISC FISCAL”?

In general aceste neconcordante apar in urmatoarele situatii:

  • datorita faptului ca societatea in cauza declara lunar iar partenerul poate sa fie trimestrial;
  • partenerul nu a declarat din diferite motive si nu este nici o vina a societatii in cauza unde se face verificarea;
  • eroare umana de introducere date privind C.U.I-ul societatii datorita faptului ca in general programele de contabilitate nu folosesc interogari cu baza de date A.N.A.F deoarece aceste interogari nu sunt gratis decat primele 5 intr-o zi.

 In conceptia mea, aceasta declaratie „394” ar trebui scoasa din acesti indicatori de analiza care pot sa genereze „RISCUL FISCAL”, intrucat este o declaratie informativa la ora actuala si asa cum am aratat nu poti fi raspunzator de actiunile partenerului tau de afaceri, lucru dovedit si de jurisprudenta europeana.

 Voi vorbi pe larg intr-un alt articol despre „RISCUL FISCAL”, care sunt procedurile si indicatorii de stabilire ai lor, insa pana atunci ma puteti contacta cu orice probleme dand click pe AICI.

De ce vin inspectorii la societati  cu„RISC FISCAL” si acest lucru este o gaselnita a lor?

 DeoareceGUVERNUL a ajuns la FUNDUL sacului” asa cum marturiseste si Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

Imagini pentru anaf

 Acest lucru il arata si datele furnizate de organismul care se ocupa cu statistica la nivel european, Eurostat.  Ajunsa acum la o rata de 4,7%, inflatia romaneasca este din nou fruntasa  in Uniunea Europeana.

 Politicile economice din ultima perioada si fluctuatiile politice au transformat tara noastra intr-un stat nesigur.  Ministerul Finantelor Publice face imprumuturi peste imprumuturi. Ba din emisiunea de obligatiuni catre populatie, ba din alte surse. Rata ridicata a dobanzii denota faptul ca bancile nu mai au incredere in statul roman. Romania a devenit o tara nesigura din punct de vedere economic. Statul roman a inceput sa se imprumute aproape saptamanal la rate din ce in ce mai ridicate, astfel ca scenariul Greciei nu este unul indepartat de scenariul si lipsa de viziune si control a situatiei economice in care se afla cu disperare tara noastra.

Ce urmeaza dupa controlul inopinat pe „RISC FISCAL”? La ce sa ne asteptam?

 Bineinteles dupa controlul inopinat realizat la societatile comerciale pe neconcordante in declaratia ”394”, datorita ”RISCULUI FISCAL” ne vom astepta in ce-a mai scurta perioada de timp la un control de fond amanuntit in care inspectorii fiscali A.N.A.F. nu vor pleca cu mana goala.

 Chiar daca in momentul de fata, marea majoritate a societatilor comerciale sunt platitoare de impozit pe microintreprindere si astfel nu vor mai exista probleme la calculul impozitului pe profit, tema de baza a inspectorilor fiscali va fi deductibilitatea TVA in cazul societatilor platitoare de T.V.A. si calcul impozit pe venit in cazul I.I-urilor si P.F.-urilor.

 Astfel, vor exista sume suplimentare atrase in urma controalelor de fond!

De ce acest lucru?

 Deoarece, asa cum spune si ministrul finantelor publice Eugen Teodorovici, A.N.A.F. a depasit planul de colectare per ansamblu, insa veniturile din TVA si accize sunt foarte slabe decat cele la inceput de an si de aceea Guvernul a decis ca la rectificarea bugetara sa revizuiasca in scadere cu 2,4 miliarde de lei veniturile pe care le estimeaza din TVA si accize.

Imagine similară Astfel, A.N.A.F. ar urma sa stranga aceasta suma suplimentar in ultimele patru luni ale acestui an.

 A.N.A.F. pregateste o serie de masuri pentru a creste veniturile bugetului de stat in aceasta a doua parte a anului. Masurile presupun  modificari ce tin de criteriile analizei de risc, cresterea numarului de controale la firme, mai ales in municipiul Bucuresti, si atentie: inclusiv prin delegari de competenta catre alte structuri de inspectie fiscala. Fiscul ar intentiona sa inaspreasca si mai mult controalele la firme si sa aplice amenzi pentru a reusi sa reduca din deficitul care exista astazi la Guvern asa cum reiese dintr-un document dat publicitatii.

CONCLUZIE:

 Tinand cont de urmatoarele aspecte: Guvernul ar avea nevoie de 13 miliarde de lei, bani pe care nu stie nimeni de unde sa-i aduca la bugetul statului, salariul minim brut pe economie va creste de la 1900 lei/luna la 2050 lei/luna in anul 2019, iar A.N.A.F. are planuri privind cresterea eficientei activitatii de inspectie fiscala pentru semestrul al II-lea al acestui an, ajungem sa concluzionam ca vom trai cu adevarat un DEZASTRU ECONOMIC.

Ce vor face micii intreprinzatori sufocati de atatea masuri fiscale?

         Incet, incet isi vor restrange activitatea sau marea majoritate a lor vor inchide!

 Sa nu uitam ca sfarsitul de an se prefigureaza cu niste cheltuieli nejustificate in buzunarul fiecarui agent economic cu privire la achizitia de case de marcat cu jurnal electronic ( o alta masura care de altfel nu rezolva problema evaziunii fiscale – cine nu emite bonul fiscal nu il emite nici pe casa de marcat cu jurnal electronic) si ce-a de-a doua problema fiind criza fortei de munca sau mai bine zis migratia fortei de munca catre sistemul bugetar.

 Un lucru este cert. Romania a devenit o tara nesigura din punct de vedere economic, iar pentru noi, romanii, se prefigureaza o perioada extrem de incarcata dezastruos de politici economice prost concepute, ce nu ne conduc decat la dezastru.


Fii la curent cu toate modificarile legislative care iti afecteaza compania sau activitatea profesionala!

Aboneaza-te la blog-ul nostru!

Pentru orice problema din domeniul fiscal, financiar-contabil, salarizare sau orice alta problema intampinata si care va pune bete in roate, da click pe AICI si vei apela la noi!

Expert Control – cea mai buna alegere! 

Alege sa colaborezi cu profesionisti!

Apeleaza la noi!

Succesul tau e datoria noastra!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *